Meistä

Tämä mökki on luotu viihtymään ja rentoutumaan, mutta joskus sitä on sanottu myös työleiriksi.  Pääasia on että täällä viihdytään kukin omalla tavallaan.  Monesti meitä on samaan aikaan useita ja eri perheitä mökillä ja toivottavasti tätä voidaan myös jatkaa tulevaisuudessa. Vuosittain systeemejä hieman kehitetään ja tehdään eri suuruisia projekteja hallitusti ja demokraattisesti.  Uudet ideat ovat tervetulleita ja niitä voi jättää kirjallisesti tai suusanalliseti yhdyshenkilöille:

Helena   050-3641038

Reijo 045-2300833

 

Käyttövinkkejä

Polttopuita tulee kesäaika polttaa ulkopinoista jos keli sallivat.  Puiden polttamisessa tulee muistaa että jonkun on tehtävä ne eli säästeliästä polttamista.  Mökissä on kamina, johon sopivat lyhyet puut ja sillä mökki lämpiää nopeasti.  Katso että savuhormiin johtavassa putkessa pelti on auki (kahva putken suuntaisesti).  Takalla on helppo pitää mökki lämpimänä alkulämpöjen jälkeen ja tarvitsee vain muutaman pesällisen lämmityksen vuorokaudessa.  Muista tyhjentää tuhkat kaikista uuneista säännöllisesti ja viimeistään kun lähdet mökiltä pois.  Huom kuumat tuhkat aiheuttavat palovaaran!!!

Ala- ja yläkerrassa on sekä palo- että häkävaroitin.  Talvella yläkerranvaroittimesta otetaan batteri pois. Jos varoittimet piippaa jatkuvasti, varmista ettei sisällä ole häkää tai savua ja jos tulos on negatiivinen niin vaihda batteri tunnistimeen. 

Mökin sähkökeskus löytyy liiterin puoleisesta päästä ja avain mökin sisältä.  Sähkön kulutusta seurataan säännöllisesti ja kuten muidenkin maksullisten palveluiden suhteen tulee sähköä käyttää säästeliäästi. Jos tulee ukonilma tai kun lähtee mökiltä pois on hyvä irrottaa television antennin- ja virtajohto. 
Saunalle ja patiolle tulee virta mökin sisällä olevasta katkaisijasta (peilin oikealla puolella).

Ilmalämpöpumppu toimii sähköllä ja toimintaperiaate on päinvastainen jääkaappiin verrattuna.  Sitä käytetään vain lämmitykseen kylminä aikoina eli vaikka siinä on jäähdytysominaisuus tulee sitä käyttää säästeliäästi..  Kun tullaan mökille niin sillä voi kätevästi ottaa ensilämmöt säätämällä lämpötila riittäväksi ja kun puilla on saatu lämmitys kunnolla päälle niin ylläpitolämpötilaa voi laskea haluammalleen tasolle.  Mökiltä poistuttaessa kylminäaikoina lasketaan out-off-mökki lämpötila +15 asteeseen.

Vesijohdon pääsulkuventtiili on sähkökeskuksen alapuolella.  Kampi löytyy mökin sisältä.  Pääsulkuventtiiliin pidetään kesäaikana (touko-syyskuu) aina auki.  Pääsulkuventtiili aukaistaa kiertämällä kampea vastapäivään niin kauan kuin se jumittuu (todella monta kierrosta - noin 20 kierrosta; tiskikaapissa oleva sulkuventtiili jätetään auki) ja vastaavasti suljetaan kiertämällä kampea myötäpäivään kunnes jumittuu.  Putkistossa olava vesi valuu tällöin maan alle eikä aiheuta jäätymistä talvisaikaan.  
Kesäaikaan riittää että tiskiallaskaapissa oleva sulkuventtiili laitetaan kiinni kun lähdetään mökiltä pois. 

Pesuhuoneessa oleva lämminvesiboileri laitetaan päälle alalaidassa olevasta katkaisijasta (I-kohdalle).  Lämpötilasäätöön ei tarvitse koskea ja laitteessa on aina virta päällä.

Saunan kiuas on hieman hidas lämpiämään varsinkin talvella ja tuulella.  Katso että kiukaan etuosassa olevassa vesisäiliössä on vettä kun aloitat kiukaan lämmityksen.  Vesisäiliössä voi käyttää joko vesijohtovettä tai järvivettä.  Loka-toukokuussa vesisäiliö lasketaan tyhjäksi ettei veden laajeneminen halkaise säiliötä.

Molemmat veneet ovat toimivia ja ne on isä-Einon rakentamia.  Isomman veneen (Kinnupalta) voimanlähteenä on 18hv perämoottori, jonka asentamisesta kesän alussa huolehtii Reke.  Perämoottorin energialähde on 2-tahtibensiini.  Pensa tehdään sekoittamalla 98E bensaa ja varastossa olevaa 2-Tahti öljyä (2-stroke outboard oil): 10 litraa bensaa ja 2 desilitraa öljyä (juomalasillinen, mutta juomalasia ei käytetä).  Käytön jälkeen bensakanisteri laitetaan varastoon lukkojen taakse.  Perämoottori pidetään lukossa ja avain mökin sisällä.
Veneiden pohjatapit löytyvät joko veneistä tai mökistä tai ne voivat olla myös hukassa.  Pienempi vene toimii airoilla ja melalla ja on erinomainen onki ja sorsastusvene. 

Mökillä on kaikkien käyttöä varten Sublauta, jonka käyttöä on hyvä opetella rantavesissä ennen kuin lähtee lahden ylitykseen.
Pelastuliivit tulee olla vesillä liikuttaessa päällä ja ne löytyvät varastosta.  Äläkä lähe vesille jos olet ottanut alkoholipitoisia juomia!

Vaikka mökissä on sisä-WC, suositellaan vahvasti myös ulko-WC'n käyttöä varsinkin kesäaikana.  Tarpeiden jälkeen tai päälle ripautetaan kauhallinen kuiviketta niin ei hajut leviä kauemmaksi.  Jos sisä-WC ei vedä niin tontin laidalla oleva jätesäiliö on täynnä ja siitä tulee tehdä Rekelle ilmoitus (045-2300833).  Luonnollisesti tällöin ei sisä-WC'tä saa käyttää.  Pesuvedet (ns. harmaat vedet) menevät liiterin takana olevaan harmaiden vesien puhdistamoon.  Kapasiteetti on rajallinen eli myös niiden synnyttämistä tulee kontrolloida.

Jätehuolto toimii viemällä syntyneet jätteet mukanaan tai Kosken koululle (Koskikartano) jätekeräysastiohin. Biojätteitä varten mökillä on Biokompostori ulkopaskahuusin läkellä, johon laitetaan biohajoavat ruoanjätteet (ei papereita, ei folioita, ei luita, jne).  Biokompostorin toimintaa tulee tarkkailla päivittäin tai ainakin viikottain tai jos ilmassa on outoa hajua!  Jos joku sattuu ottamaan pari saunaolutta tai siiideriä niin tyhjät purkit, pulloot ja hanapakkaukset pitää muistaa viedä mennessään asianmukaisiin ja vastuullisiin kierrätyspaikkoihin.

Rannassa oleva ulkopatio on oivallinen oleskelu,  ruoanlaitto ja ruokailu paikka.  Tulisijan kaasunpoisto ei kaikkilla ilmoilla toimi täydellisesti, mutta sen kanssa pärjää.  Huomioi myös ettet pidä liian suurta tulta koska kattorakenteet ovat hyvin tulenarkoja materiaaleja.  Jääkaappi toimii ainakin varmasti (Rosenlew).

Yleisön pyynnöstä tässä myös muutama ohje savustuslaatikon käytöstä.  Kalastetaan/ostetaan sopivan kokoinen kala (kalan mitta oleellinen).  Laatikon pohjalle laitetaan leppäpuun lastuja tai puruja.  Lastuja tai puruja saadaan kuivasta leppäpuusta esim kirveellä tai puukolla. Leppäpuuta löytynee liiteristä.  Lisäksi laatikon pohjalle asetellaan 5 palasta Sirkku sokeria (Pulmu sokeripala sopii jos ei olla liian tarkkoja).  Yläritilälle taitellaan pieniä koivun oksia, jotta kala ei ala valua ritilän väleistä.  Koivunoksien päälle asetetaan kala nahkapuoli alas päin.  Kansi kiinni huolellisesti.  Laatikko asetaan patiolla pienen nuotion päälle noin 20 minsaksi.  Pidetään sopivaa tulta nuotiossa ja kurkataan laatikkoon.  Kun kala on tummunut eikä hirveesti enää nesteile niin voi olettaa sen olevan valmis.  Muutamien satojen savusten jälkeen kaikki oppii näkemään ensisilmäyksellä minkälainen tulos on se oikea.  Savustettu kala kannattaa nostaa noin vartiksi vetäytymään ennen syöntiä.  Syönnin jälkeen savustuspöntöstä kopistellaan palaneet sokerit ja leppälastut pois ja koivun oksat voi poltella jälkinuotiolla.

Kukin käyttäjä tai käyttäjä ryhmä siivoa ja laittaa paikat kohdalleen ennen poistumista mökiltä.  Siivoukseen kuuluu tiskaaminen, lattioiden lakaisu, imurointi ja pyyhkäisy märällä luutulla.  Jos olet ollut useita päiviä talossa niin on hyvä myös pöläyttää matot pihalla.  Jos havaitset siivousvälineissä puuteita ilmoita asiasta Helenalle.

Saavuttaessa mökille on vastassa ns. Liikenneympyrä, jossa on kukkia eli muistakaa kastella niitä kesällä - talvella ei tarvetta.